Motorola Defy+: CyanogenMod-7 (CM7) telepítése kezdőknek

Motorola Defy+: CyanogenMod-7 (CM7) telepítése kezdőknek

HozzászólásSzerző: szabof1 » 2012.04.18. 12:43

Közérdekű közlemény
... ezennel bejelentem, hogy mostantól nem támogatom a Motorola Defy és Defy+ telefonok tulajdonosait... szabof1

Egy részletes, képekkel teletűzdelt leírás a CM7 telepítéséhez Motorola Defy+ MB526 telefonra.
Ehhez a leíráshoz szorosan kapcsolódik egy másik is: Motorola Defy+ MB526: Felkészülés a CyanogenMod-7 (CM7) telepítésére kezdőknek címmel.


ImageFIGYELEM: Csak saját felelősségre vágj bele! A fontos programokat és adatokat (pl. SMS-eket vagy a kontaktokat) mentsd le és vigyázz, hogy az akksi legyen teljesen feltöltve!FONTOS: A módosított (főzött) romok, így a CM7 telepítése után is a telefonod rootolt marad és a rommal telepítve lesz egy - jó eséllyel - újabb verziójú Custom Recovery (CWM). Ezért meg ne próbáld a Defy 2ndInit programot telepíteni, mert komoly problémák adódhatnak! Szintén nem szabad a módosított rommal érkező Custom Recoveryt (illetve az azt telepítő Defy 2ndInit programot) uninstallálni (leszedni) vagy frissíteni, mert az is kiakaszthatja a telefont!A telepítéshez szükség lesz két zip állományra: egy CM7 zip-re és egy Google Applications zip-re valamint egy további javító zip-re (amig az alább tárgyalt két hiba nem kerül kijavításra a CM7-ben).
Az általam már használt zipeket innen tudod letölteni:


CM7: cm72-120127.0846-NIGHTLY-Defy+.zip (Epsylontól) - télen a telepítéskor ezt használtam, de ez a nightly már nagyon régi (most június van), a letöltési linket nem is adom meg hozzá, tessék valami friss kiadást választani az alábbiak közül! :)
CM7 zipek:

Google Apps: gapps-gb-20111111-signed.zip
További gapps zipek: http://defy.wdscript.fr/jordan-nightly/gapps/


Régebben még voltak bugok a Defy+ CM7-ben (pl. fordított kamera előnézeti kép, akkummulátor töltés jelzés).
Ha a kiszemelt romban még mindig meglennének ezek a hibák, akkor van rájuk megoldás. Én ezeket egy CWM-ben telepíthető zip állományba egyesítettem: Defy+_Camera_and_batt_fix_files_szabof1.zip - így sokkal egyszerűbb dolgod lesz ;)
Az utóbbi 2 Defy+ CM7 telepítésem tapasztalatai alapján a friss (áprilisi vagy későbbi) romoknál már nem szükséges a fenti 2 fix, így a telepítésből kimaradhat a 8b. lépés is.


A letöltött zip állományok épségét PC-n ellenõrizd úgy, hogy kicsomagolod őket. Ha sikeres volt a kicsomagolás, akkor jók a zip-ek, ha nem, akkor próbáld meg újra letölteni.1. lépés: Csak ha gyári Gingerbread 2.3-as Android van a telefonodon! Ellenőrizd, hogy telepítve van-e a 2ndInit Custom Recovery-je (ClockworkMod Recovery, CWM). Ehhez indítsd újra a telefont és az újraindulást követő Motorola logo megjelenésétől számított kb. 8. mp-nél a felvillandó kék led alatt nyomd meg a hangerő le gombot. Ez bevisz téged az ún. Android Bootmenu-be, ha telepítve van. Ha sikerült belépni az Android Bootmenu-be, akkor továbbléphetsz a következő, 2. lépésre.
Ha nincs kék led, akkor legjobb, ha az előző cikkem lépéseit követve telepíted a szükséges komponenseket.


2. lépés: Másold fel a telefon SD kártyájára – lehetőleg a fő (gyökér) könyvtárba – a három letöltött zip állományt! Ehhez csatlakoztasd a telefont az USB kábellel a PC-hez. Húzd le az értesítési sávot és bökj az USB connection sorra! A megjelenő menüben válaszd ki az USB mass storage sort és bökj az OK gombra! A PC-ről másold át a három zip állományt a telefon SD meghajtójára! Utána válaszd le szabályosan a Windowsban a telefon meghajtóját és húzd ki az USB kábelt!


Image Image3. lépés: Indítsd újra a telefont, hogy a kék lednél (a Motorla logo megjelenésétől számított kb. 8. mp-nél) a hangerő le gomb megnyomásával be tudj lépni az Android Bootmenu-be és itt válaszd ki a hangerő gombokkal a +Recovery --> sort és nyomd meg a bekapcsoló gombot!


Image


Megjegyzés: Ha nem gyulladna ki a kék led, akkor telepíteni kell a Defy 2ndInit programot, ehhez csináld végig az előző cikkem lépéseit!


4. lépés: A megjelenő almenüben válaszd a [Custom Recovery] sort és nyomd meg a bekapcsoló gombot!


Image


4.b lépés: Eredetileg ebbe a leírásba szántam a meglevő gyári rom mentését is (NANDROID backup), de később úgy döntöttem, hogy jobb helyen lesz a felkészüléses cikkben. Tehát a gyári rom mentését itt a 3. lépéssorozatban találod.


5. lépés: Válaszd a wipe cache partition sort, nyomd meg a bekapcsoló gombot, majd a megjelenő jóváhagyási almenüben válaszd a Yes – Wipe Cache sort és nyomd meg a bekapcsoló gombot!


Image Image6. lépés: Válaszd a wipe data/factory reset sort, nyomd meg a bekapcsoló gombot, majd a megjelenő jóváhagyási almenüben válaszd a Yes – delete all user data sort és nyomd meg a bekapcsoló gombot!


Image Image7. lépés: Válaszd az Install zip from sdcard sort, nyomd meg a bekapcsoló gombot, majd a megjelenő almenüben válaszd a choose zip from sdcard sort, nyomd meg a bekapcsoló gombot, majd az itt megjelenő almenüben válaszd ki a CM7 zip file-t (pl. cm72-120127.0846-NIGHTLY-Defy+.zip) és nyomd meg a bekapcsoló gombot! A most megjelenő jóváhagyási almenüben válaszd a Yes – Install file neve sort és nyomd meg a bekapcsoló gombot!


Image Image

Image Image8. lépés: Válaszd újra a choose zip from sdcard sort, nyomd meg a bekapcsoló gombot, majd a megjelenő almenüben válaszd ki a Google Apps zip file-t (pl. gapps-gb-20111111-signed.zip) és nyomd meg a bekapcsoló gombot! A most megjelenő jóváhagyási almenüben válaszd a Yes – Install file neve sort és nyomd meg a bekapcsoló gombot!


Image Image

Image8.b lépés: A friss (áprilisi vagy későbbi) romoknál ez a lépés már biztosan nem szükséges. Ha mégis, akkor utólag bármikor elvégezhető csak ez a lépés.
Most következik a fixek telepítése. Ezt én utólag csináltam, mert nem gondoltam, hogy még mindig fennálnak (fennálltak?) a kamera és akkummulátor töltöttség hibák. A későbbi telepítés miatt az elkészült képernyőmentéseken látszik, hogy máskor készültek - ez ne zavarjon senkit.
Szóval, válaszd újra a choose zip from sdcard sort, nyomd meg a bekapcsoló gombot, majd a megjelenő almenüben válaszd ki a Fix zip file-t (Defy+_Camera_and_batt_fix_files_szabof1.zip) és nyomd meg a bekapcsoló gombot! A most megjelenő jóváhagyási almenüben válaszd a Yes – Install file neve sort és nyomd meg a bekapcsoló gombot!


Image Image

Image


9. lépés: Válaszd a +++++Go Back+++++ sort, nyomd meg a bekapcsoló gombot, majd a menüben válaszd ki a Wipe cache partition sort és nyomd meg a bekapcsoló gombot, majd a megjelenő jóváhagyási almenüben válaszd a Yes – Wipe Cache sort és nyomd meg a bekapcsoló gombot!


Image Image

Image10. lépés: Válaszd az Advanced sort, nyomd meg a bekapcsoló gombot, majd a menüben válaszd ki a Wipe Dalvik Cache sort és nyomd meg a bekapcsoló gombot, majd a megjelenő jóváhagyási almenüben válaszd a Yes – Wipe Dalvik cache sort és nyomd meg a bekapcsoló gombot.


Image Image

Image


11. lépés: Válaszd a +++++Go Back+++++ sort, nyomd meg a bekapcsoló gombot, majd a menüben válaszd ki a Reboot system now sort és nyomd meg a bekapcsoló gombot!


Image Image12. lépés: Várj, amíg a frissen telepített CM7 elindul! Az első indulás kissé tovább tart a szokásosnál, légy türelmes!


Image
+1. lépés: Amennyiben a 8.b lépés kimaradt vagy korábban telepítetted a CM7-et, de az említett két hiba javítása még nem történt meg, akkor most megcsinálhatod a hibák avítását.
Újraindítás után (a 3. lépésnek megfelelően) lépj be a CWM-be, majd (a 4. lépésnek megfelelően) menj be a Custom Recovery-be, válaszd (a 7. lépés 1. képe szerint) az Install zip from sdcard műveletet, azon belül (a 8.b lépésnek megfelelően) válaszd a choose zip from sdcard-ot, itt válaszd ki a Defy+_Camera_and_batt_fix_files_szabof1.zip-et, a műveletet hagyd jóvá a Yes – Install file neve sor kiválasztásával, majd (a 11. lépésnek megfelelően) +++++Go Back++++ és végül Reboot system now és a telefon újraindul."Mit tegyek, ha már CM7 van a telefonomon és szeretnék egy újabb verzióra (nightlyra) frissíteni?"
Nos ebben az esetben a fenti lépések mindegyike megismételhető csak az új verzió zip állományát kell telepíteni a 7. lépésnél. Hagyd el a 6. lépést, a wipe data/factory resetet (ez gyakorlatilag az általad telepített programok törlését jelentené) és akkor nem kell mindent újratelepítened.s akkor mi van, ha szervizbe kell vinnem a telefont?"
Akkor a felkészüléses leírásomban találsz útmutatót.


Sok sikert!


szabof1
Avatar
szabof1
Defy-brillátor
 
Hozzászólások: 288
Csatlakozott: 2012.04.18. 10:54
Készülék: Motorola Defy
ROM: CM7.2 WhiteRabbit1.6

Re: Motorola Defy+: CyanogenMod-7 (CM7) telepítése kezdőknek

HozzászólásSzerző: hj.jani95 » 2012.05.09. 23:20

Mennyi ideig kell telepitenie azt a cuccost? Már 15 perce tölt és nem történik semmi azon kivül hogy forog a kék nyil.
Avatar
hj.jani95
Újonc
 
Hozzászólások: 11
Csatlakozott: 2012.04.26. 16:23
Készülék: Android
ROM: Gyári

Re: Motorola Defy+: CyanogenMod-7 (CM7) telepítése kezdőknek

HozzászólásSzerző: szabof1 » 2012.05.09. 23:59

10 percig érdemes várni. Utána akksi ki és vissza.
Ha indul, akkor OK. Több CM7 nightly esetén előfordul ez, hogy első alkalommal nem indul, de utána már többé nincs ilyen hiba.
Avatar
szabof1
Defy-brillátor
 
Hozzászólások: 288
Csatlakozott: 2012.04.18. 10:54
Készülék: Motorola Defy
ROM: CM7.2 WhiteRabbit1.6

Re: Motorola Defy+: CyanogenMod-7 (CM7) telepítése kezdőknek

HozzászólásSzerző: hj.jani95 » 2012.05.10. 00:55

Okés köszönöm,és hogyan tudom visszarakni az eredeti állapotára a telefonom? Mert nem nagyon jön be , de amgy tök szép meg minden,..

[ Post made via Android ] Kép
Avatar
hj.jani95
Újonc
 
Hozzászólások: 11
Csatlakozott: 2012.04.26. 16:23
Készülék: Android
ROM: Gyári

Re: Motorola Defy+: CyanogenMod-7 (CM7) telepítése kezdőknek

HozzászólásSzerző: szabof1 » 2012.05.10. 01:43

Remélem, csináltál NANDROID backupot, ahogy azt a felkészüléses leírásomban javasoltam.
Ha igen, akkor a Biztonsági mentés készítése az aktuális ROM-ról V2 írásom 6-12. lépései szerint vissza tudod állítani és minden visszaáll a mentéskori állapotra.
Avatar
szabof1
Defy-brillátor
 
Hozzászólások: 288
Csatlakozott: 2012.04.18. 10:54
Készülék: Motorola Defy
ROM: CM7.2 WhiteRabbit1.6

Re: Motorola Defy+: CyanogenMod-7 (CM7) telepítése kezdőknek

HozzászólásSzerző: Harkat » 2012.05.23. 21:42

Hello!

Remélem nem rosz helyre írok XD
Nekem lenne egy olyan kérdésem , hogy érdemes frissíteni?
(CM72-20120321-NIGHTLY-Defy+ szeretném CM72-20120506-NIGHTLY-Defy+ -re frissíteni)
Avatar
Harkat
Újonc
 
Hozzászólások: 6
Csatlakozott: 2012.05.23. 20:35
Készülék: Motorola Defy+
ROM: CM 7.2 20120321

Re: Motorola Defy+: CyanogenMod-7 (CM7) telepítése kezdőknek

HozzászólásSzerző: szabof1 » 2012.05.23. 22:04

Én csak az olvasottak alapján tudok valamelyest segíteni:
Az általam is követett mobilarénás Defy+ topicban csak egy kolléga írt a 0506-os nightlyval kapcsolatos tapasztalatairól, melyek nem rosszak.
ko_is kolléga azt írja (http://itcafe.hu/tema/re_motorola_defy_ ... -8288.html), hogy "Egyelőre úgy tűnik minden rendben működik, sőt sokkal gyorsabb, mint a gyári ROM. Viszont a videofelvétel szakadozik és le sem lehet játszani a felvett anyagot.", majd egy újabb hozzászólásban (http://itcafe.hu/tema/re_motorola_defy_ ... -8296.html), azt írta, hogy pár újraindítás után már a video is jó.

Én sokszor frissítem a CM7.2-met, 2-3 hetente biztosan. Érdemes kísérletezni. Bár, ha a mostani CM7.2-vel nincs semmi bajod, akkor nem biztos, hogy érdemes kockáztatni.
Ha biztosra akarsz menni, akkor a frissítés előtt mented a jelenlegi romodat (NANDROID backup) és ha nem tetszik az új, akkor mehet vissza a mentés.
Avatar
szabof1
Defy-brillátor
 
Hozzászólások: 288
Csatlakozott: 2012.04.18. 10:54
Készülék: Motorola Defy
ROM: CM7.2 WhiteRabbit1.6

Re: Motorola Defy+: CyanogenMod-7 (CM7) telepítése kezdőknek

HozzászólásSzerző: Harkat » 2012.05.23. 22:14

Köszönöm a gyors választ :)

Amúgy igazából nincs semmi bajom a jelenlegivel, csak arra gondoltam, hogy újabb jobb alapon. De így inkább lehet mellőzöm, nem akarok kockáztatni :D
Avatar
Harkat
Újonc
 
Hozzászólások: 6
Csatlakozott: 2012.05.23. 20:35
Készülék: Motorola Defy+
ROM: CM 7.2 20120321

Re: Motorola Defy+: CyanogenMod-7 (CM7) telepítése kezdőknek

HozzászólásSzerző: chab7 » 2012.05.25. 20:37

Ennyi idő alatt nincsenek nagy változások a romokban. A nightly azért nightly, mert minden éjjel (mostanában már nem minden éjjel hanem csak ritkábban) készül egy automatán generált rom az aktuális fejlesztési állapottal. Ez nem minden esetben jelent a készülékünkkel kapcsolatban változást, mert rengeteg készülék benne van a fejlesztésben és előfordulhat, hogy egy másik készülékre van csak valami változtatás betéve a központi fájlokba és úgy generálódik le egy adott nightly. A nightly-k mindig ilyenkor az összes telefonra legenerálódnak - szétválogatva természetesen hogy a telefon specifikus dolgok csak az adott készülék romjába kerüljön bele.
Elképzelhető tehát, hogy a két általad írt nighty változat között semmi de semmi különbség nincs, mert az adott idtartam alatt csak más telefonokhoz készültek patchek/változtatások a rom fájljaiban.
Sajnos ezekről a változásokról nem tudok egy ideje, mert a hivatalos changelog nem megy, másikat pedig nem találtam.

És végezetül még annyi, hogy amit leírtam az a hivatalos CM rom készülési metódusa. A +-hoz lehet hogy másként készítik (mert hivatalos vonalon nem elérhető, csak amatőr romkészítőkön keresztül). Ha így van akkor max csak érdekességképpen tekints rá, viszont ha a hivatalos alapján készülnek a defy+ cm romok - változtatva rajta ezt-azt, hogy jó legyen rá - akkor ugyanúgy érvényes a metódus.
Avatar
chab7
Kezdő droidos
 
Hozzászólások: 31
Csatlakozott: 2012.04.20. 11:03
Készülék: Motorola Defy
ROM: CM10-20121231-mb526

Re: Motorola Defy+: CyanogenMod-7 (CM7) telepítése kezdőknek

HozzászólásSzerző: Harkat » 2012.05.29. 17:51

köszönöm az infot :D
de egyenlőre úgyis mindegy, mert betört kijelző, s ki tudja mikor lesz belőle valami...
Avatar
Harkat
Újonc
 
Hozzászólások: 6
Csatlakozott: 2012.05.23. 20:35
Készülék: Motorola Defy+
ROM: CM 7.2 20120321

Re: Motorola Defy+: CyanogenMod-7 (CM7) telepítése kezdőknek

HozzászólásSzerző: zsoltk » 2012.06.01. 11:03

Sziasztok!

Én tegnap raktam fel a Quarx féle CM72-t (05.06.), kiválóan is működik, ma délelőtt viszont minden előzmény nélkül a wifi elkezdett nem működni. Az ikon sem jelenik meg az állapot sorban, a beállításokban pedig mindig azt írja hogy kapcsolódik, aztán semmi. Utána kikapcsolom a wifi-t, majd vissza, megint próbál pár percig kapcsolódni de megint semmi. Újraindítás volt többször. Valaki találkozott már ezzel a problémával? Köszi a segítséget
Avatar
zsoltk
Újonc
 
Hozzászólások: 4
Csatlakozott: 2012.06.01. 10:57
Készülék: defy+
ROM: CM72

Re: Motorola Defy+: CyanogenMod-7 (CM7) telepítése kezdőknek

HozzászólásSzerző: szabof1 » 2012.06.01. 16:02

Wifi probléma javításához próbáld ki ezt: töröld a /data/misc/wifi mappából a wpa_supplicant.conf állományt (segítség hozzá).
Avatar
szabof1
Defy-brillátor
 
Hozzászólások: 288
Csatlakozott: 2012.04.18. 10:54
Készülék: Motorola Defy
ROM: CM7.2 WhiteRabbit1.6

Re: Motorola Defy+: CyanogenMod-7 (CM7) telepítése kezdőknek

HozzászólásSzerző: zsoltk » 2012.06.02. 12:21

Nagyon köszi a javaslatot, a wifi probléma megoldódott egy hanghívás után. Kicsit lol, de azóta tökéletesen működik.
Avatar
zsoltk
Újonc
 
Hozzászólások: 4
Csatlakozott: 2012.06.01. 10:57
Készülék: defy+
ROM: CM72

Re: Motorola Defy+: CyanogenMod-7 (CM7) telepítése kezdőknek

HozzászólásSzerző: AndrewBlondSmith » 2012.06.08. 12:27

Szervusztok!

Másfél hónapos a Defy+ -om, itt volt az ideje a rootnak, mert ez a Blur lezabálja a gatyám (adatforgalom) ...

Mindent a fent leírtak szerint csináltam, 2.3.6 rootolva, telepíteném fel a CM 7.2 főzött ROM-ot, látszólag fel is megy, majd, mikor el kéne induljon, BOOTLOADER-ben ragad és nem lép tovább sehogysem, valamint világít a LED fehéren.

Van valami ötletetek?


Köszönöm a válaszokat előre is!
Avatar
AndrewBlondSmith
Újonc
 
Hozzászólások: 1
Csatlakozott: 2012.06.07. 20:33
Készülék: Defy +
ROM: Gyári

Re: Motorola Defy+: CyanogenMod-7 (CM7) telepítése kezdőknek

HozzászólásSzerző: szabof1 » 2012.06.13. 22:16

@ AndrewBlondSmith
Bocs a késői válaszért!
A Bootloadert úgy érted, hogy a telefon a gyári rom telepítésénél használt képernyővel kapcsol be?
Ha igen, akkor újra kellene telepíteni a 2.3.6-os rootolatlan gyári és utána a rootolt SBF-eket.
Avatar
szabof1
Defy-brillátor
 
Hozzászólások: 288
Csatlakozott: 2012.04.18. 10:54
Készülék: Motorola Defy
ROM: CM7.2 WhiteRabbit1.6

Re: Motorola Defy+: CyanogenMod-7 (CM7) telepítése kezdőknek

HozzászólásSzerző: d0cky » 2012.07.12. 09:32

Az a problémám, h egyszercsak, a cpu lement 300-ra, s a beállításoknál nem is engedi, h nagyobbra vegyem. Próbáltam már rá tenni cm7-et 9-et, frissebbet, régebbit , de mindig ugyanezt csinálja. Így nagyon lassú!!! mit lehet vele csinálni?
Avatar
d0cky
Újonc
 
Hozzászólások: 2
Csatlakozott: 2012.07.12. 09:28
Készülék: motorola/defy+
ROM: cm72

Re: Motorola Defy+: CyanogenMod-7 (CM7) telepítése kezdőknek

HozzászólásSzerző: szabof1 » 2012.07.12. 11:12

Ilyennel még nem találkoztam. Mindig lassú, újraindítás után is vagy egy idő után lassul be?

Ha nekem ilyen bajom lenne, első dolgom lenne (ha mindegyik rom ugyanezt csinálja), hogy megnézem a gyári rendszerrel is.
Szerintem telepítsd fel RSD Lite-tal a kiindulási (2.3.5-ös vagy 2.3.6-os) gyári romot (SBF állományt) és ott is nézd meg, hogy lassú-e. (Segítség: Szervizelés előtti teendők)
Avatar
szabof1
Defy-brillátor
 
Hozzászólások: 288
Csatlakozott: 2012.04.18. 10:54
Készülék: Motorola Defy
ROM: CM7.2 WhiteRabbit1.6

Re: Motorola Defy+: CyanogenMod-7 (CM7) telepítése kezdőknek

HozzászólásSzerző: d0cky » 2012.07.12. 13:52

Sikerült megoldani. minden letöröltem róla cwm-t is, mintha a szervizbe akarnám vinni. ezután minden előröl elkezdtem. rootolás... stb.
most a CM9-NIGHTLY-120710-Defy+ és tökéletesen megy.
Avatar
d0cky
Újonc
 
Hozzászólások: 2
Csatlakozott: 2012.07.12. 09:28
Készülék: motorola/defy+
ROM: cm72

Re: Motorola Defy+: CyanogenMod-7 (CM7) telepítése kezdőknek

HozzászólásSzerző: Tyrel » 2012.07.28. 11:10

És akkor mi van ha visszafelé akarom frissíteni a telót? Jelenleg CM9 van rajta de be-belassul, vannak kisebb bugok és gyorsan megeszi az akksit, kb. elegem lett belőle...

Kipróbálnám a CM7-et, de nem tudom van-e valami extra lépés amit meg kell csinálni a telepítéséhez, vagy csak simán megy az install zip-el mint ha CM9-et frissíteném?
Avatar
Tyrel
Újonc
 
Hozzászólások: 2
Csatlakozott: 2012.05.31. 11:41
Készülék: Defy+
ROM: CM9 20120526 Quarx

Re: Motorola Defy+: CyanogenMod-7 (CM7) telepítése kezdőknek

HozzászólásSzerző: szabof1 » 2012.07.28. 11:34

A CM9-ben is van CWM (Custom Recovery). Tehát adott minden, hogy CM7-et telepíts. Vagyis simán mehet rá.
Avatar
szabof1
Defy-brillátor
 
Hozzászólások: 288
Csatlakozott: 2012.04.18. 10:54
Készülék: Motorola Defy
ROM: CM7.2 WhiteRabbit1.6

Következő

Vissza: Útmutatók, leírások

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég